WORKSHOP


TEXTIEL VERVEN MET PLANTEN : de kleuren van de herfst


Welke kleuren schuilen er in de natuur? En hoe maak je natuurlijke verfstoffen uit (wilde) planten en kruiden? zondag 1 oktober 2023 // 10u - 16u

in Erpe-Mere // samentuin 't HofgelukDeze workshop is een kennismaking met plantaardig verven, voor iedereen die houdt van planten en graag zelf vezels, draden of stoffen wil kleuren op ecologische wijze. 


Planten worden al eeuwenlang geplukt en gekweekt als voedsel, medicijn en versiering. Van oudsher werd ook textiel geverfd met planten, en sommige natuurlijke kleurstoffen waren van de meest kostbare handelswaren. Ondertussen gebeurt het verven van textiel op grote schaal met synthetische verven. Toch is er een hernieuwde nieuwsgierigheid en belangstelling voor meer natuurlijke, duurzame en lokale manieren om stoffen te kleuren. Maar veel planten geven ook gewoon prachtige tinten aan textiel, soms fel, soms zacht, soms warm. Veel van die planten groeien zelfs gewoon in onze bermen en kunnen we zelf verzamelen.


We bekijken in deze workshop enkele planten die al eeuwenlang gebruikt worden als verfplant. We ontdekken wat maakt dat een plant wel of geen kleur geeft en welke verfplanten we kunnen plukken en verzamelen in onze omgeving. We experimenteren met verschillende planten en beitsmiddelen. 


Deze workshop gaat om het plezier van verven met planten, van stoffen kleur te zien vangen. Je ontdekt de processen en basisrecepten, om zelf verder mee te experimenteren. 


Je gaat naar huis met een verzameling zelf gekleurde lappen en draden in verschillende kleuren uit de natuur. 
PRAKTISCH


Deze workshop gaat door in het buitenatelier op samentuin 't Hofgeluk. Hier genieten we de hele dag van buiten werken in de rust en natuur van deze gezellige wilde natuurplek.


Inschrijven doe je door te mailen naar Ariane: heys.a@hotmail.com

Na inschrijving ontvang je alle praktische informatie. Je inschrijving is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld. 


Max 10 deelnemers

Prijs: 90 euro/dag

Alle werkmateriaal is inbegepen.

We zijn de hele dag (overdekt) buiten. Kleed je naar het weer.

Thee, koffie, koekjes doorheen de dag zijn voorzien, breng je eigen lunch mee. 


Draag donkere kledij of kledij die vuil mag worden en breng een paar stevige (afwas)handschoenen mee.


Adres: Eetsvelde 11, Erpe-Mere