WORKSHOPS

Welke kleuren schuilen er in de natuur? En hoe maak je natuurlijke verfstoffen uit wilde planten en kruiden?In de zomermaanden organiseer ik workshops en wandelingen, waarbij we samen aan de slag gaan met planten en kleuren. 


De agenda voor de zomer van 2022 komt tegen midden mei volledig online.  

TEXTIEL VERVEN MET PLANTEN

Welke kleuren schuilen er in de natuur? En hoe maak je natuurlijke verfstoffen uit (wilde) planten en kruiden? zaterdag 9 juli 2022 // 10u30 - 16u30

in Kortrijk // Texture, museum van vlas en textiel, Noordstraat 28

info en inschrijven via de website van TextureDeze workshop is een kennismaking met plantaardig verven, voor iedereen die houdt van planten en graag zelf vezels, draden of stoffen wil kleuren op ecologische wijze. 


Planten worden al eeuwenlang geplukt en gekweekt als voedsel, medicijn en versiering. Van oudsher werd ook textiel geverfd met planten, en sommige natuurlijke kleurstoffen waren van de meest kostbare handelswaren. Ondertussen gebeurt het verven van textiel op grote schaal met synthetische verven. Toch is er een hernieuwde nieuwsgierigheid en belangstelling voor meer natuurlijke, duurzame en lokale manieren om stoffen te kleuren. Maar veel planten geven ook gewoon prachtige tinten aan textiel, soms fel, soms zacht, soms warm. Veel van die planten groeien zelfs gewoon in onze bermen en kunnen we zelf verzamelen.


We bekijken in deze workshop enkele planten die al eeuwenlang gebruikt worden als verfplant. We ontdekken wat maakt dat een plant wel of geen kleur geeft en welke verfplanten we kunnen plukken en verzamelen in onze omgeving. We experimenteren met verschillende planten en beitsmiddelen. 


Deze workshop gaat om het plezier van verven met planten, van stoffen kleur te zien vangen. Je ontdekt de processen en basisrecepten, om zelf verder mee te experimenteren. 


Je gaat naar huis met een verzameling zelf gekleurde lappen en draden in verschillende kleuren uit de natuur. 


Als het weer het toelaat, werken we zoveel mogelijk buiten.


Max 8 deelnemers

Prijs: 80 euro/dag

Alle werkmateriaal is inbegepen.

Breng je eigen lunch mee. 

DE GEOGRAFIE VAN KLEUREN

wandelen - verzamelen - vervenzondag 10 juli 2022 // 10u - 17u

in Erpe-Mere // samentuin 't Hofgeluk, Eetsvelde 11, Aaigem

info en inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar heys.a@hotmail.comNa een korte introductie rond verven met planten trekken we meteen de natuur in. Tijdens een voormiddagwandeling verzamelen we samen bladeren, bessen en bloemen waaruit we misschien wel inkt of verf kunnen maken. We observeren welke kruiden en planten groeien en bloeien op dit moment. We leren bij over de planten en kruiden rondom ons. We oogsten van het seizoen. Laat je verwonderen door zoveel materiaal, zo dicht in onze omgeving. 


Na de middag verwerken we al deze verzamelde planten tot inkten. We experimenteren met verschillende bereidingswijzen en toevoegingen, op verschillende papiersoorten. We ontdekken welke kleuren en tinten we uit de natuur kunnen extraheren. 


Deze workshop gaat om het plezier van verzamelen en brouwen. Je ontdekt de processen en basisrecepten, om zelf verder mee te experimenteren. 


Max 8 deelnemers

Prijs: 60 euro/dag

Alle werkmateriaal is inbegrepen.

Breng je picknick mee, we lunchen samen op het veld. 

We zijn de hele dag buiten. Kleed je naar het weer. 

VERF MET PLANTEN EN MAAK JE EIGEN VLAGGENSLINGER

Duo-workshop: samen aan de slag als volwassene en kindzondag 3 juli 2022 // 14u - 16u30

in Kortrijk // Texture, museum van vlas en textiel, Noordstraat 28

info en inschrijven via de website van TextureRood, geel, paars… Vandaag ontdekken we de kleuren van de natuur! Wist je dat stoffen vroeger gekleurd werden met planten? Nu worden kleurstoffen in de fabriek gemaakt. Maar veel planten die je nog gewoon in de berm kan plukken, geven prachtige kleuren aan stoffen.


Rood uit de wortel van meekrap, geel uit de bloemen van kamille, paars uit de bessen van vlier. Namen van planten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord… Maar heel leuk om zelf te doen en niet eens zo moeilijk! Wist je dat zelfs ajuinschillen een prachtige kleur geven?!


Vandaag brouwen we in grote kookpotten verf van planten. We verven lapjes stof in die verschillende kleuren. Nadien knippen we vlaggen uit die gekleurde lapjes, die we aan elkaar naaien tot onze eigen kleurige vlaggenslinger. Heb je zelf een naaimachine? Breng die dan gerust mee. Bij mooi weer werken we deels buiten. 


Laat die feestelijke zomer maar beginnen!


Max 8 duo’s volwassene - kind. Dit is een workshop waaraan een kind telkens deelneemt samen met zijn/haar (groot)ouder, meter, peter, … 

Prijs: 25 euro per duo volwassene - kind (6+)

Alle werkmateriaal is inbegrepen. Er is geen enkele voorkennis nodig door kind of volwassene. 

WORKSHOP OP MAAT?


Zin om zelf aan de slag te gaan met planten en hun kleuren; alleen, in groep of met kinderen? 

Er zijn mogelijkheden in elk seizoen. 


Neem zeker contact op, ik maak graag samen een invulling voor jouw activiteit, gebeurtenis of feest. 

• Wildplukwandeling verfplanten

• Verven met lokale wilde planten

• Introductie plantaardig verven

• Inkt maken uit planten

• Bezoek aan de verftuin

• Brouwende Vrouwen - verven met planten rond het vuur

• Kleurennimf en kleurenfaun - kinderfeest vol kleuren en stofjes