WORKSHOP


TEXTIEL VERVEN MET PLANTEN

Welke kleuren schuilen er in de natuur? En hoe maak je natuurlijke verfstoffen uit (wilde) planten en kruiden? zaterdag 9 juli 2022 // 10u30 - 16u30 (volzet)

zondag 18 september 2022 // 10u30 - 16u30

in Kortrijk // Texture, museum van vlas en textiel, Noordstraat 28

info en inschrijven via de website van TextureDeze workshop is een kennismaking met plantaardig verven, voor iedereen die houdt van planten en graag zelf vezels, draden of stoffen wil kleuren op ecologische wijze. 


Planten worden al eeuwenlang geplukt en gekweekt als voedsel, medicijn en versiering. Van oudsher werd ook textiel geverfd met planten, en sommige natuurlijke kleurstoffen waren van de meest kostbare handelswaren. Ondertussen gebeurt het verven van textiel op grote schaal met synthetische verven. Toch is er een hernieuwde nieuwsgierigheid en belangstelling voor meer natuurlijke, duurzame en lokale manieren om stoffen te kleuren. Maar veel planten geven ook gewoon prachtige tinten aan textiel, soms fel, soms zacht, soms warm. Veel van die planten groeien zelfs gewoon in onze bermen en kunnen we zelf verzamelen.


We bekijken in deze workshop enkele planten die al eeuwenlang gebruikt worden als verfplant. We ontdekken wat maakt dat een plant wel of geen kleur geeft en welke verfplanten we kunnen plukken en verzamelen in onze omgeving. We experimenteren met verschillende planten en beitsmiddelen. 


Deze workshop gaat om het plezier van verven met planten, van stoffen kleur te zien vangen. Je ontdekt de processen en basisrecepten, om zelf verder mee te experimenteren. 


Je gaat naar huis met een verzameling zelf gekleurde lappen en draden in verschillende kleuren uit de natuur. 


Als het weer het toelaat, werken we zoveel mogelijk buiten.


Max 8 deelnemers

Prijs: 80 euro/dag

Alle werkmateriaal is inbegepen.

Breng je eigen lunch mee.