PROJECTEN

WILDE WEEFWEIDEWilde weefweide is een reeks van buiteninterventies op het veld waarbij we samen onderzoeken hoe we textiele technieken en natuurmaterialen met elkaar kunnen verbinden. 

Elk seizoen biedt nieuwe materialen en mogelijkheden. 

We laten ons leiden door de materialen op het veld. 


Dit is een vrije werksessie waarbij we samen aan de slag gaan. 

Voor iedereen die zin heeft om samen te experimenteren met textiele technieken en natuurmaterialen. Je hebt geen enkele voorkennis nodig. 

LOKALE INKT COLLECTIETwaalf kleuren.

Het jaar rond.maart 2022 - maart 2023


Op een maandelijkse wandeling door Nieuw Gent verzamelde ik een jaar rond de kleur van wilde planten. Elke 21e van de maand maakte ik een wandeling door de wijk. Ondertussen praatte ik met bewoners en passanten over wat we met z’n allen nog weten over (wilde) planten en hun eigenschappen, verhalen en recepten.


Samen bereidden we elke maand een inkt uit een lokale plant, bloem, blad, wortel, bolster, noot, … die we vonden en oogstten in de wijk. Veel wilde planten bevatten pigmenten of kleurstoffen en werden vroeger ook gebruikt om inkten van te maken en stoffen of papier mee te kleuren.


Tijdens deze maandelijkse wandelingen ging ik op zoek naar de betekenis en waarde die planten hebben voor de randstadbewoners van Nieuw Gent. Ik ging in gesprek met buurtbewoners en op zoek naar persoonlijke of collectieve verhalen en wijsheid over planten en de natuur.

Het werd een verzameling verhalen om te borgen en te bewaren. Een uitwisseling van kennis. Een dagboek van kleuren, verhalen en planten uit de wijk. Een persoonlijk verslag van mijn conversaties met de bewoners en hun interactie met natuur.

Welke planten komen we tegen? Welke associaties hebben we erbij? Met wat verbinden ze ons? Welke kennis hebben we (nog) over deze planten? Welke herinneringen, welke wijsheid, welke recepten, welke anekdotes, welke zorg, welke geschiedenis of mythes?

Aan het eind van het jaar vormde zich zo een verzameling van 12 lokale kleuren. Elke kleur is specifiek voor haar locatie, voor de tijd van het jaar, voor de verhalen die erbij horen.Een project in samenwerking met manoeuvre kunstenplek