DE VERFTUIN

Al vele jaren verf ik textiel met de kleurstoffen uit planten. Die planten verzamel ik in het wild: veel verfplanten groeien gewoon in de berm langs de straat.


Op lange zomerdagen fiets ik langs de rand van de stad, de velden in, en knip ik bloemtoppen en bladeren. In de nazomer pluk ik bessen en in de herfst raap ik bolsters.


Elk seizoen heeft zijn eigen tinten en kleurenpalet.
In het voorjaar van 2021 begon ik met de aanleg van een verftuin, als verzameling van al deze mooie, soms gekweekte, soms wilde, soms bijna vergeten planten. 


Omdat ik vind dat deze planten niet verloren mogen gaan, de kennis over hun groeiwijze en hun eigenschappen, de eeuwenoude bereidingswijzen en recepten. 


Een tuin vol planten die textiel kunnen kleuren. 

Een tuin vol planten met prachtige namen.

Meekrap, wouw en wede. Boerenwormkruid, guldenroede en karmozijnbes. 


Stuk voor stuk planten waarvan de bladeren, bloemen, wortels, bessen of bolsters kleur geven aan stoffen en andere natuurlijke materialen. Zonder chemische processen of synthetische toevoegingen. 

Soms zachte tinten, soms felle kleuren. Vaak gelen en groenen, soms eens warm rood, paars of blauw (de moeilijkste!). 


In de verftuin verzamel ik wilde planten met deze bijzondere eigenschap. 

Sommige van die planten werden vroeger specifiek gekweekt voor hun kleurende eigenschappen, maar zijn nu zo goed als verdwenen uit ons landschap. Ik verzamelde zaden van specifieke soorten en van bermplanten. Ik zaaide ze voor in potjes of strooide ze uit over het veld.


Ik hou ervan de planten te verzamelen, te kweken, te zien groeien, te plukken. 

Ik hou van het contact met de grond. 

Ik hou ervan te werken met materialen geoogst op het land om me heen. 

Ik hou van het proces van de bereiding.

Ik hou ervan de stof kleur te zien vangen.

Ik hou van de traagheid en de tijd. 
En zo groeit daar de verftuin.


Een atelier in het landschap. 

Een atelier voor trage processen en duurzame artistieke praktijken.


Een wilde tuin waar natuur natuur mag zijn. Waar de seizoenen hun gang gaan en wij meedeinen in dat ritme. 


Omdat die eeuwenoude planten, hun ritme en de handelingen die daarbij horen, ons nieuwe manieren kunnen leren om voor de wereld van vandaag te zorgen, de hedendaagse werkelijkheid te begrijpen, en ermee in interactie te gaan. 
De verftuin groeit op 't Hofgeluk, een ecologische samentuin in de vorm van een labyrint, die we in de lente van 2021 opstartten in Aaigem (Erpe-Mere). 


Zin om zelf mee te doen en verfplanten te zaaien, kweken, verzorgen, wieden, oogsten, ze te verwerken tot inkten, er textiel mee te verven, of er mee te experimenteren? Stuur me een mailtje, samen tuinieren is nog zo leuk.


Zin om mee te werken in de verftuin? Wil je mee verfplanten zaaien, kweken, verzorgen, wieden, oogsten, ze verwerken tot inkten, er textiel mee verven, of er mee experimenteren?


Benieuwd naar verfplanten? Kom je graag eens langs?

Stuur me een mailtje!


Dit jaar starten we ook met wilde weefweide: aan de slag met textiele technieken en natuurmaterialen op het veld. Je leest er hier alles over. 

Het labyrint met de verftuin, bloementuin, moestuin en kruidentuin op 't Hofgeluk in Erpe-Mere